Kuuleminen ja näkeminen tiloissa ja tapahtumissa


a
Kuulemisen ja näkemisen kannalta ongelmallisia kokoontumistiloja on paljon. Tilan muoto, korkeus, käytetyt materiaalit sekä tilan tekniikka tekevät kuulemisesta ja näkemisestä haasteellista. Lisäksi ihmiset itsessään ovat näkö- ja kuulemisesteitä.

Syitä näkemisen ongelmille


a
Esiintyjän näyttämän esityksen näkeminen on toisinaan lähes mahdotonta. Jopa siinä tapauksessa, että esiintyjä on käyttänyt riittävän suuria fontteja ja selkeitä värejä. Usein syy näkemisen ongelmille on käytetyn valkokankaan tai esitysnäytön koon ja katseluetäisyyden välinen suhde.

Esityksen näyttäminen kauempana oleville onnistuu parhaiten kasvattamalla esitysnäytön tai valkokankaan kokoa ja nostamalla se riittävän ylös. Vain riittävän ylhäällä olevan esitysnäytön eteen ei tule esteitä.

Läheskään kaikkiin tiloihin ei voida asentaa riittävän suurta esitysnäyttöä tai valkokangasta. Tila on liian matala verrattuna muihin mittasuhteisiinsa tai esitysnäytölle ei ole löydettävissä sopivaa paikkaa. Kaikkiin tiloihin ei riittävän suurta esitysnäyttöä tai valkokangasta ei ole edes periaatteessa mahdollista asentaa, vaikka tilan mittasuhteet sellaisen mahdollistaisivat.

Syitä kuulemisen ongelmille

a
Kuulemisen kannalta hälyisät ja ulkopuolisia ääniä sisään päästävät tilat ovat hankalia.

Tilojen kaikuisuus on hyvin yleinen ongelma. Meistä jokainen on varmasti osallistunut aulatiloissa tai urheilusalissa järjestettyyn tilaisuuteen, jossa akustiikka on kova ja pienimmätkin äänet kaikuvat. Pahimmillaan tila saattaa tuntua enemmän kaikukammiolta kuin tilaisuuksille soveltuvalta tilalta.

Toisaalta hyväkään tila ei auta, mikäli toiset osallistujat metelöivät ja estävät esiintyjän puheen kuulumisen.

Kuuntelijoilla vaikeuksia omasta takaa


a
Esitystä kuuntelevalla voi olla myös omasta takaa kuulemisen ongelmia, joita ei tiedetä tai jotka on hyvin helppo sivuuttaa.

Suomen aikuisväestöstä vajaat 2 % käyttää kuulolaitetta. Suomen aikuisväestöstä 15 %:lla on diagnosoitu kuulon alenema, mutta ei kuulolaitetta. Nyrkkisääntö on, että 100 työikäisen henkilön tilaisuudessa 10 henkilöä ei kuule kunnolla.

Lisävaikeutta tulee vieraasta kielestä. Itselleen vieraan kielen kuuntelu moninkertaistaa kuulemisen ja ymmärtämisen ongelmat.

Puhe on meidän tärkein kommunikointikeinomme. Jos puhetta ei kuule, viesti menee ohi.

VoxVoice® avuksi


a
VoxVoice® on järjestelmä, joka joko asennetaan tiloihin kiinteästi (VoxVoice® Fixed) tai tuodaan paikalle tilaisuuskohtaisesti (VoxVoice® Mobile).

VoxVoice® auttaa kuulemaan ja näkemään, joten asiakaskokemus paranee.

VoxVoice®-järjestelmän avulla
  • tiloja voidaan käyttää monipuolisemmin
  • esitys voidaan suojata ulkopuolisilta
  • huomioidaan erityisesti keski-ikäiset ja vanhemmat osallistujat
VoxVoice®-järjestelmä on myös lain vaatima äänensiirtojärjestelmä. VoxVoice®-järjestelmää voidaan käyttää kuuloesteettömyyden toteuttamiseen.

Lue lisää